Задържан е зам.-шефът на Генералния щабГенералът е уличен в получаване

...
 Задържан е зам.-шефът на Генералния щабГенералът е уличен в получаване
Коментари Харесай

Четвърти арест за корупция на висш руски военен

 
Задържан е зам.-шефът на Генералния щаб
Генералът е махленски в приемане на рушвет в изключително огромни размери

Шамарин е отличен с медал за заслуги

 

Началникът на Главното свързочно ръководство на въоръжените сили на Руската федерация и заместник-началник на Генералния щаб генерал-лейтенант Вадим Шамарин е задържан по дело за приемане на рушвет в изключително огромни размери, оповестиха съветски медии.

“На 22 май на Шамарин е наложено авансово задържане за период от два месеца по Част 6 Чл. 290 от Наказателния кодекс (вземане на подкуп) ”, отбелязва водещият делото боен съд. Този текст планува отнемане от независимост за период от осем до петнадесет години.

Източник на “Комерсант ” съобщил, че в дома на генерала е осъществен обиск, след което Шамарин е отведен за разпит в Главното военно следствено ръководство на Следствения комитет на Руската федерация.

Шамарин заема поста си от 2021 година Служи в свързочните структури на армията от 1992 година, като се издига от пълководец на взвод за дистанционно управление в радиоцентър до шеф на информационен център в свързочна бригада на Далекоизточния боен окръг. Награден е с медал “За заслуги към отечеството ” II степен.

Задържането на Шамарин е четвъртият арест на съветски почитан чиновник в региона на защитата от април насам, когато заместник-министърът на защитата Тимур Иванов беше арестуван в следствения арест по съмнение във взимане на рушвет.

Оттогава са задържани и генерал-лейтенант Юрий Кузнецов - шеф на отдел “Човешки запаси ” в отбранителното министерство, и генерал-майор Иван Попов - някогашен пълководец на 58-ма съветска войска. Те бяха упрекнати в приемане на рушвет в изключително огромни размери.

Поредицата от арести идва на фона на огромни рокади в съветското отбранително ведомство, откакто по-рано този месец президентът Владимир Путин в профил дългогодишния министър Сергей Шойгу и го размени с някогашния вицепремиер Андрей Белоусов.

Междувременно Путин през вчерашния ден подписа декрет, който планува Русия да разпознава американски активи, в това число скъпи бумаги, които може да се употребяват като отплата за вредите от конфискацията на съветски активи в Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

Преди това министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че замразените съветски активи съставляват евентуален източник на помощ за Украйна следващата година и по-късно.

Европейският съюз ще усети “пълната мощ ” на съветските ответни ограничения поради проекта си да употребява конфискацията на замразени съветски активи в помощ на Украйна, съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

Страните членки на Европейски Съюз публично одобриха проект за потребление на замразените в Европейски Съюз активи на съветската централна банка за помощ в защитата на Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР